Stirling Broadcast Luidsprekers

Stirling Broadcast BBC monitors
Stirling Broadcast BBC monitors

Stirling Broadcast Luidsprekers

Als je Rik vraagt wat hij het liefst aansluit in de winkel, dan zal hij ongetwijfeld zeggen: Stirling. Waarom? Gewoon, omdat het zo lekker klinkt. Ontworpen door Derek Hughes, een ontwerper sterk betrokken bij BBC ontwerpen. Zo mag bijvoorbeeld de LS3/5A V2 met recht de titel van het origineel gebruiken, hoewel met toevoeving V2.

Naast het typische Britse geluid, hebben ze ook een eigenaardig en nostalgisch uiterlijk. De term loudspeaker “box” zoals deze ooit zeer toepasselijk was, is dat in dit geval nog steeds. De Stirlings worden wel geleverd met prachtige fineren die per paar gematcht zijn.

Alle modellen van Stirling staan bij ons ingespeeld en luisterklaar. Een klein overzicht:

stirling broadcast ls3 5a v2 loudspeakers pairDe kleinste luidspreker uit de Stirling familie is de LS3/5A V2. Dit is letterlijk een volgende iteratie van de originele LS3/5A en is gebouwd onder licentie van de BBC. De ontwerper heeft het klaar kunnen spelen om het legendarische sonische karakter van het origineel te bewaren en zo de magie van het stemgeluid van de oudere 15 ohm versie weer te geven. Daarnaast heeft hij het meer dynamische karakter van de latere 11 ohm versie in het ontwerp kunnen verwerken. Het resultaat: een stem zoals een stem hoort te klinken met een dynamiek die je normaliter uit zo’n kleine speaker nooit zou verwachten. Sluit je ogen in de luisterruimte en laat je meesleuren in een ruimtelijk geluid dat nooit vermoeiend gaat klinken, met een laag dat er absoluut mag wezen. Open dan je ogen en je gelooft haast niet dat daar twee luidsprekertjes staan met kleine 5,5 inch drivers in een eveneens zeer kleine behuizing. Horen is geloven. Eventueel kunnen ze ook nog geleverd worden met baszuiltjes, speciaal ontworpen voor de LS3/5A, de AB2.

stir22De SB88 is de kleine broer van de LS3/6. Dezelfde woofer en tweeter zijn gebruikt, hoewel de supertweeter bij de SB88 niet aanwezig is. Het geluid ligt daarom ook dicht tegen de topper aan, maar hij is in alle opzichten net wat kleiner. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij weinig kan, integendeel. Lekkere dynamiek gecombineerd met een mooie warme en vriendelijke sound typeren deze luidspreker. Hij kan met gemak kamers van redelijk formaat vullen.

stirling broadcast bbc ls3 6 reference loudspeakers pairDe LS3/6 is de grootste Stirling en ook deze is bij ons te beluisteren. Ze nemen vaak een prominente plek in de luisterruimte in en we sluiten ze vaak aan. Toegegeven, ze zijn wat aan de grote kan, maar gelukkig klinken ze ook zo. De LS3/6 is eveneens een speaker ontworpen door Hughes en gebouwd onder licentie van de BBC. Hoewel hij trouw blijft aan het geliefde BBC geluid, is er wel een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het origineel. Zo is er een extra supertweeter toegevoegd, om meer resolutie te geven in het hoogste hoog. Deze tweeter speelt dan ook pas vanaf 13Khz. Daarnaast heeft de luidspreker meer vermogen op het laag en geven de gebruikte units minder kleuring aan het geluid, omdat deze speciaal ontworpen zijn voor Stirling en de technologie voor speakerontwerp in dat opzicht veel vooruitgang heeft geboekt. Kortom: het BBC geluid, maar dan (klankmatig) in een modern jasje. Kom vooral langs om zelf het gemak en de rust van deze luidspreker te ervaren.

Dit schreef Art Dudley van Stereophile over de LS3/6:

“To say that I like and admire the LS3/6 is to understate the case. This speaker seems to me a true realization of a dream that many audiophiles have held for a long time: a modern (and available) speaker with the unique virtues of the Spendor BC-1/ BBC LS3/6.”