Soms duurt het zeven jaar – of hoe Bruckner 8 ook kan

Bruckner 8

Soms duurt het zeven jaar dat iets op je pad komt waar je nog niet eerder van hoorde. Hier gaat het om Bruckner’s Achtste Symfonie onder Rémy Ballot met het Oberösterreichisches Jugendsinfonieorchester (op het voor mij tot dan toe onbekende platenlabel Gramola). Deze Bruckner 8 – citaat uit de unaniem positieve reacties van het publiek – “zet de deuren naar het paradijs wagenwijd open”.

Rémy Ballot heeft inmiddels een eervolle plek naast de door mij gekoesterde Bruckner symfonieën onder Sergiu Celibidache met de Münchner Philharmoniker.
Woorden om déze uitgave te beschrijven laat ik graag over aan twee coryfeeën op muzikaal- en audiogebied, Ken Ward, redacteur van het wereldberoemde Bruckner Journal en Richard Lehnert, auteur van het gerenommeerde audiotijdschrift Stereophile.

Ken Ward, (Londen, augustus 2014):

Het triomfantelijke slot van Bruckners omvangrijke Achtste Symfonie, waar – zoals dirigent Rémy Ballot in het programmaboekje schreef – “in werkelijkheid geen einde is, maar een laatste ‘doop in het licht’, een visioen van eeuwigheid, van hoop, van de verheffing van de mensheid tot een tijdloze dimensie”, was niet alleen Bruckners triomf, maar ook die van het voortreffelijke Oberösterreichisches Jugendsinfonieorchester – de gemiddelde leeftijd een luttele 17 jaar oud. In deze machtige coda, met een grandioos langzaam tempo, elke interne paragraaf perfect gevormd en gemeten, presenteerden zij met ontembare kracht de superpositie van de hoofdthema’s van elk deel in een schitterend C-groot: het galmde door de abdij, pulserend van energie en glinsterend als zilver en goud.

Richard Lehnert, (mei 2015):

Dit is misschien niet de beste uitvoering van Bruckners Achtste, maar het is voor mij wel de uitvoering die ik het meest koester, omdat deze de muziek het meest koestert. Meer dan welke andere uitvoering ook, brengt ze me waar ik heen wil als ik naar Bruckner luister. Als muziek zo rijk is dat je er zo langzaam mogelijk naar moet luisteren, wel, met deze opname kan dat.