Platenspelers, waar te beginnen?!

platenspelers

Er is tegenwoordig bijna niet meer aan te ontkomen, LP’s of vinyl zijn terug van weggeweest. In 1948 bracht Colombia de eerste ‘moderne’ LangspeelPlaat (LP) op de markt, gemaakt van vinyl. LP’s gaven artiesten de mogelijkheid om albums uit te brengen, thematische compilaties van meerdere nummers achter elkaar. Tegenwoordig zijn albums niet meer weg te denken en ook in het heden wordt veel muziek uitgebracht op LP. LP’s worden tegenwoordig gekocht om iets fysieks te hebben van je favoriete artiesten, maar ook om af te spelen, om te genieten van de muziek. Dit laatste is ook waarom wij het als Audiohuis Delft hebben omarmt, of eigenlijk altijd hebben gedaan. LP’s hebben een bepaalde charme, geven je iets om vast te houden tijdens het afspelen en klinken naar ons idee het lekkerst.

Eerste draaitafel? Wat hebt u nodig.

Om muziek uit een LP te halen zijn er een aantal verschillende componenten nodig. Ten eerste heb je een platenspeler nodig, iets wat je LP’s rond laat draaien en mechanisch het geluid aftast van de groef. Het aftasten gebeurt meestal via een diamanten naald die is gehuisvest in een element. Dit tezamen is bevestigd in een arm die meebeweegt met de groef. Naast de platenspeler heb je een versterker nodig, om het signaal uit de platenspeler onderhanden te nemen alvorens het door te sturen naar het laatste component, de luidsprekers. 

Crosley, Pro-Ject of Rega?

Platenspelers zijn er in vele vormen en maten, van betaalbaar en alles-in-een, tot onbetaalbaar en alles behalve compleet. De betaalbare en complete oplossingen worden meestal verkocht onder namen als Crosley, Lenco of Fenton. Hoewel deze producten er vaak leuk en gelikt uit zien, laten de prestaties vaak te wensen over. Lang niet alle details die in de groef verstopt zitten worden er uitgehaald en met een beetje pech slijten de details met elke keer spelen een beetje weg. Aldus Rik Stoet; “Ze klinken abominabel!” Meermaals zijn we geschrokken van het te hoge afspeelgewicht van dergelijke spelers, de bouwkwaliteit en het plastic gehalte. Naar ons idee heeft het eigenlijk niets met muziek te maken. 

Om iets meer te ervaren wat de muzikant bedoelde kun je kijken naar draaitafels van bijvoorbeeld Audio Technica of Pro-Ject. Beide namen doen al decennia mee in de HiFi markt. Audio Technica heeft zich bij ons vooral bewezen met de elementen die ze maken, onder anderen voor Rega, en de losse accessoires. Voor de beginnende DJ maakt Audio Technica zeer degelijke stabiele Direct Drive draaitafels met een afwerking zoals we van ze gewend zijn. Heb je voor thuis je zinnen gezet op een Direct Drive, dan is de LP5X een zeer leuke speler. Pro-Ject produceert een brede range aan draaitafels, van redelijk betaalbaar tot high-end. Vooral de betaalbare spelers werken we met enige regelmaat mee, omdat ze beschikbaar zijn met moderne technieken zoals bluetooth en digitaal omschakelbare snelheid en in een verscheidenheid aan kleuren. Gaan we puur af op de muzikale prestaties, in een vergelijkbare prijsklasse, dan maken we vaak een ander keus.

Voor hen die hun vinyl reis met een vliegende start willen beginnen komen we bijna altijd uit bij draaitafels van Rega. Rega draaitafels zijn zeer minimalistisch, bijna alles moet door de gebruiker zelf worden gedaan, maar daar krijg je wel iets voor terug. Vanaf het instapmodel draaitafel, de Planar 1 uitgerust met een door Audio Technica gebouwd element, is het een feestje om naar te luisteren. Hiermee zeg ik niet dat elk detail hoorbaar is, daarvoor zul je naar de hogere modellen moeten met een beter element, maar je kan er trots mee thuiskomen.

many colorful black vinyl records scaled

Vinyl iets voor u?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het draaien van LP’s, of al begonnen en op zoek naar de volgende stap, kom dan vooral eens langs voor een praatje of demo. We nemen je graag mee in de wondere wereld van de HiFi. En voor de kenner, er worden gigantische vereenvoudigingen gemaakt in het bovenstaande stuk, dat klopt maar zo blijft het voor iedereen begrijpelijk. In de toekomst zullen artikelen verschijnen die meer de diepte in gaan!

Groeten en tot de volgende,